Spela Padel

Hem » Spela Padel

Hur funkar padel?

Padel är en fantastisk racket-sport. Tack vare padelns förlåtande natur kan nästan vem som helst utöva sporten. Detta gör att padel är ett perfekt sätt att umgås på! Padel spelas ofta två-mot-två men fungerar även utmärkt i singelformat. Tack vare extra-spelaren (väggen) har smashar inte samma effekt som i exempelvis tennis vilket gör padel till en mycket taktiskt sport.  

Padelbanan är 10 x 20 meter (25% mindre än en tennisplan). Sporten utövas med racket gjort av kolfiber och cellplast. Bollen som används är till form och färg identisk med en tennisboll men innehåller normalt sett lite mindre luft vilket gör bollen mjukare.

Serven slås diagonalt och måste studsa en gång i backen innan den slås över nätet. Bollträffen vid en serve måste även ske under midjan.

Padel Nätet

Bollen får toucha nätet och vidare i din motståndares matta under spel – en såkallad nätrullare är alltså godkänd när bollen är igång. 

Vid en padelserve får bollen inte toucha nätet, det kommer i såna fall resultera i en omserve.

Du får inte vara över på motståndarens sida av nätet och slå med två undantag – om bollen kommer från eget glas får du ha din bollträff med ditt padelracket på motståndarens sida. Samt om motståndaren slår så mycket backspin på padelbollen så att den är påväg tillbaka till motståndarens sida så får du också träffa bollen på andra sidan nätet.

Hur vinner du en padelpoäng?

Du kan vinna en padelpoäng på olika sätt:

Motståndaren: Slår bollen i nät, rör nätet, träffas av padelbollen, slår ut padelbollen ur buren, slår i glas/vägg/galler före träff av matta. Slår till bollen två gånger. Slår bollen på fel sida nätet alltså på din sida. Eller om padelbollen studsar två gånger på din motståndares sida.