Kicksmash padel

Kicksmash padel

Simon Vasquez visar på Patric Persons Youtube-kanal hur man kickar ut padelbollen över glaset. Hur ska man träffa bollen? Vilken skruv ska man sätta på bollen? Vart på planen kan man använda sig av kicksmash? Vilka tillfällen ska man absolut inte använda en kicksmash? Simon besvarar alla våra frågor!

Känner du att det är dags att ta ditt padelspel till nästa nivå? Då kan det vara på tiden att du lär dig hur man genomför en smash och en kicksmash – två slag som kan bli dina absolut viktigaste under dina matchspel! Att göra en smash eller kicksmash kan dock vara rätt komplicerat, och det krävs både kunskap, övning och tålamod för att du till slut ska kunna bemästra det tuffa slaget. När du väl gör det kan det komma med många fördelar. 

Nedan går vi igenom allt om vad smash och kicksmash är, hur du genomför slaget, om det finns några risker och vad du bör tänka på för att lyckas bäst. Fortsätt läsa!

Vad är en kicksmash?

I padel finns det ett speciellt slag som kallas för smash. Om en spelare lyckas göra en smash innebär det kort och gott att denne lyckas slå och kicka ut bollen ur banans bur, det så pass hårt och precist att motståndaren inte har en chans att rädda den. 

Skillnaden mellan en smash och en kick smash är att det sistnämnda är ett ännu mer ”aggressivt” slag där man slår bollen mot motspelarens bakre vägg för att helt slå bort den från banan. Beroende på vilken metod man använder sig av kan slaget dock ge olika resultat.

Hur slår man en kicksmash i padel?

Det kan vara rätt komplicerat att få till ett så kallat kicksmash slag i padel. Det krävs inte bara att man har koll på rätt teknik och att du kan slå med tillräckligt mycket kraft. Utan även timingen är otroligt viktig, såväl som din positionering, ditt grepp, din hållning, ditt sikte och din precision. 

- Teknik
- Kraft
- Timing
- Positionering
- Grepp
- Hållning
- Sikte
- Precision 

Lyckas du kombinera dessa kan du få till en riktigt bra kicksmash och därmed även vinna slaget. Det är dock lätt hänt att man övertänker eller gör det för svårt för sig själv i momentet, vilket istället kan leda till poängavdrag (mer om risker med kicksmash slag nedan).

Att tänka på för att slå en kick smash

Men hur får man till ett kicksmash slag? För att få till ett bra kicksmash slag bör du tänka på följande: 

- Ha dina knän lätt böjda och luta dig något bakåt – utan att tappa balansen - så att du kan få mycket kraft från benen.
- Hitta rätt position på banan, förslagsvis i mitten av banan samt rätt nära nätet.
- Tänk på att vända axeln åt det håll du vill att bollen ska flyga, där du också har armbågen nära kroppen med en sträckt men avslappnad och slagredo arm.
- Var noggrann med var du slår bollen – en lågt slagen boll gör det enkelt för motståndaren medan en högt slagen boll blir onödigt långsam.
- När du är redo att slå bollen vrider du kroppen och trycker ifrån med benen. Ett tips är dock att inte ladda för tidigt, utan ladda först när bollen närmar sig dig.
- Glöm inte att fullfölja din sving för att maximera slagets kraft och bollens fart

Ditt padelrack och dina padelbollar kan vara avgörande

Värt att nämna är att det inte bara är ditt slag och din kraft som är avgörande för om du lyckas med din kicksmash eller inte. Utan vilken modell av padelrack du har kan vara högst avgörande för resultatet. 

Det finns nämligen padelrack som är utformade för att ge dig mer kraft och effekt i dina slag – ett sådant underlättar väldigt mycket när du vill genomföra en smash eller kicksmash. Det finns även padelbollar som är specifikt utformade för att ge extra slagkraft.

Finns det några risker med att slå en kicksmash?

Den stora risken med ett slag som kicksmash i padel är att det, om det inte görs på precis rätt sätt, kan innebära att du får stora poängavdrag eller att din poäng rent ut sagt går till motståndaren istället. Det om du trots din kraft inte lyckas slå bollen ur buren. Detta blir då en stor fördel för dina motståndare som också kan lyckas bättre på nästa slag.

Om du däremot lyckas med en kicksmash finns det inte mycket som din motspelare kan göra för att vinna slaget. Det är svårt att försvara sig mot en sådan attack, och de som kan göra det brukar ofta ge upp - framförallt om du spelar på en ”lägre” nivå är det väldigt ovanligt att en spelare tar sig ur buren för att rädda en smash, det vill säga en boll som är ute.