Padelteknik – 6 Tips för bättre Bandeja

Bandeja Padel

Inom padel finns det ett flertal olika metoder och slag man kan använda sig av för att spela. En typ av slag som kommit att bli ett av de viktigaste är det som kallas för bandeja. I denna text går vi igenom allt du vill och bör veta om bandeja i padel – vad är bandeja? Hur slår man en bandeja? Vad man ska tänka på för att lyckas med en bandeja? Vilka risker finns det med en bandeja? Fortsätt läsa nedan för att lära dig mer!

Vad är en bandeja?

Bandeja är en typ av slag som man kan använda sig av då man spelar padel. Från början kommer benämningen från spanskan, där ordet Bandeja på spanska betyder ”bricka”. 

Syftet med slaget är helt enkelt att du ska försvara nätet mot motspelarens slag, ofta de slag som kallas för lobbar. Med dina långa bandeja- slag, som korrekt spelat ser till att bollen landar långt bak i banan, ska du sen tvinga ner motståndaren i en defensiv ställning. 

Detta medför i sin tur att motståndaren tvingas gå längre och längre bak, vilket inte bara ger dig mer tid för förberedelser utan vilket även gör det svårare och svårare för motståndaren att slå tillbaka.

Hur slår man en bandeja?

Det viktigaste att ha koll på när man vill lära sig att slå en bandeja är att slaget kräver både rätt förberedelser, precision och kraft. Samtidigt ska man vara medveten om att en bandeja kan se ut på väldigt många olika sätt då det varierar från en person till en annan. Hur just ditt bandeja- slag kommer se ut beror alltså på hur du är som spelare.

För att genomföra den traditionella bandejan finns det dock vissa moment du måste genomföra. Nedan listar vi de viktigaste stegen för att slå en padel bandeja, som du kan ta till dig av för att öka chansen för att få till ett riktigt bra slag:

 • Förbered dig i god tid inför nästa slag, redan när du ser att bollen kommer.
 • Goda förberedelser innebär att du höjer armen och armbågen strax över huvudet samtidigt som du arbetar med fötterna så du står med sidan framåt. 
 • Se till att träffa bollen när den är strax över huvudhöjd. 
 • Det viktiga är inte att döda bollen, utan att du med ditt arbete ser till att hålla positionen vid nätet för att vara redo att slå. 
 • Det är viktigt att du använder rätt rack – kan göra stor skillnad för resultatet. 
 • Ett tips är att ta hjälp av vänsterarmen (om du spelar med högern) som en stödarm. Sträck ut denna åt samma håll som högerarmen, med samma vinkel och riktning uppåt, och låt den sen bidra med lite extra stabilitet och kraft i slaget.  

Detta bör du inte göra!

Det värsta du kan göra när du slår en bandeja är att hålla armen för långt ner, att böja ihop armen och att vinkla racket neråt. Gör du det ökar du risken för att slaget inte går igenom helt och därmed också risken för att din motståndare får poäng istället för du. 

När bollen kommit över på din sida bör du heller inte vänta för länge till att slå tillbaka – ju längre du väntar på att bollen ska falla ner lite längre desto större är risken för att bollen träffar nätet. För att undvika det är det bättre att ha större marginal genom att slå högre upp.

Bästa tipsen för att lyckas med en bandeja:

 • Förbered med arm och hand högt upp inför slaget 
 • Ha armbågen i höjd med axeln, eller strax över, och handen sträckt uppåt strax ovanför 
 • Var inte rädda för att träffa och ta i när bollen är högt upp – det ger mer marginal över nätet 
 • Sträck ut vänsterarmen åt samma håll som högern likt en stödarm åt sidan – gör tvärtom om du är vänsterhänt och spelar med vänstern. Det ger extra kraft. 
 • Våga sträcka ut armen ordentligt hela vägen när du slår igenom slaget.