Padelracket guide

VÄLJ RÄTT PADELRACKET

Nya utövare inom padel undrar ofta hur man ska tänka när man köper sitt första padelrack. Vilka skillander bör man ta hänsyn till när man köper sitt första padelracket? Vilken form ska padelracket ha? Vilken vikt? Vilka andra egenskaper bör man ta hänsyn till? Vilken spelstil passar vilket padelrack?

Lugn! Nedan kommer vi ge tips till dig som ska köpa ett nytt rack!


PADELRACK FORM

Man brukar ofta dela in padelrack i tre olika former för att göra det enklare. Det finns runda, droppformade och diamantformade padelracket.

Runt padelrack

Runda padelrack är ofta mer förlåtande än de andra formerna. Man har ofta en stor sweetspot som gör padelracket mer förlåtande vid felträffar. Passar perfekt till nybörjare eller spelare som inte använder smashen vid dödande slag.

Droppformat padelrack

Ett droppformat padelracket är ett hybridrack. En kombination av runt och diamantrack. Passar spelaren som både vill ha fart i slagen men också behålla kontrollen i padelracket. Perfekt val för den som har spelat ett tag och börjat utveckla sin smash. Passar motionären och den avancerade spelaren.

Diamantformat padelrack

Diamantformat padelrack har en högre balanspunkt och blir därför mer framtunga. Passar spelaren som letar efter ett padel racket med mer fart. Ett diamantformat padelracket passar generellt spelaren som har spelat en längre tid då många upplever att det kan vara ganska svårspelat och man tappar kontroll.

PADELRACK VIKT

Vikten på de olika padelracken skiljer sig ofta. Tillverkarna skriver ofta en ungefärlig vikt och det beror på att padelracketarna är handgjorda. Vanligtvis väger ett rack mellan 340-400 gram. Som nybörjare ska man kanske välja ett lättare rack, det på grund av att det ger mer kontroll och blir lättare att hantera. Är man en avancerad spelare ska man kanske söka sig mot ett lite "tyngre" rack, för att få mer fart i bollen.

TJOCKLEK PADELRACK

Racken är i stort sätt alltid 36 mm eller 38 mm. Ett tunnare rack anses vara mer lättspelat. Ett tjockare rack ger precis som ett tyngre padelrack mer fart. Tjockleken på ett padelrack är inte lika viktigt och avgörande som vikt och form. Här kan ni välja mer fritt.

PADELRACK TRÄFFYTA

När man pratar om träffyta gällande padelrack brukar man ta upp hur hårt eller mjukt ett racket är. En hård träffyta ger mer kontroll. En mjuk träffyta ger mer fart. Här får man avgöra själv vilket man tycker att man saknar i sitt spel.

Idag finns det även padelracketar som erbjuder en "sandpapprig" yta och vara bra för den som vill ha lite mer bett i bollen för att skapa en så kallad slice. Det innebär att padelbollen får mer spinn.

Tillverkare av padelrack

Tillverkare av padelrack har senaste åren exploderat i takt med intresset för padel ökat. En av de ledande aktörerna som säljer padelrack med former likt ovan är Fila padel, som även blivit en storfavorit & tillverkare.