Forehand Padel – Lär dig grundslagen idag!

Hur slår man egentligen ett korrekt padel forehand/grundslag i padel? Padeltränaren Robert Andersson visar med hjälp av en padelbollmaskin olika saker att tänka på när man slår en forehand i padel.

Padel grundslag

Inom padel finns det ett par grundslag som du kan använda dig i ditt spel. Dessa grundslag kan genomföras på varierande sätt beroende på vad du som spelare har för stil och preferenser. Att ha koll på de olika grundslagen inom padel kan dock vara avgörande för vilket resultat ditt spelande kan ge. Nedan går vi igenom allt om padelns forehand och backhand slag. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Vilka grundslag finns inom padel?

Du som spelar padel har två grundslag att hålla koll på; forehand och backhand. Att öva på hur du du kan genomföra dessa slag kan innebära stora fördelar då du vill ta ditt spelande till nästa nivå och bli mer säker själv. Nedan listar vi vad som kan vara viktigt att tänka på för padelns grundslag, vad de innebär, samt hur du genomför ett forehand- eller backhandslag.

Forehand slag padel

När man ska genomföra ett forehandslag är det bra att ha en kort baksving, det vill säga att du inte låter armen svinga bakåt för långt när du ska slå bollen. För att lyckas med en forehand bör du tänka att du, när du ser bollen komma mot dig, ställer ut racket i boll linje, står redo och sen möter med ett lägre och något kortare slag. 

Viktigt att tänka på är också kroppens viktförflyttning – man kan ofta flytta mer vikt in i bollen för att få mer framtryck, det vill säga för att få mer kraft i slaget från ben och bål. Då tar du inte lika mycket från överkroppen utan svingar istället igenom slaget på ett mer naturligt sätt.

Backhand slag padel

Det finns egentligen ingen större skillnad mellan forehand och backhand, utan anledningen till att man benämner det som två olika slag är för att en backhand genomförs som en spegelvänd forehand. Det vill säga, en forehand genomförs med öppen arm medan en backhand genomförs med stängd arm åt andra hållet. 

Rent tekniskt är det dock ofta lite lättare att genomföra ett backhandslag – det är enklare och mer naturligt att få med sig axeln mot nätet på rätt sätt i och med rackets vinkel och armens sträckning. 

Viktigt att tänka på för att lyckas med ett bra backhand slag i padel är att du förbereder dig och kommer ut med racket i rätt position tidigt. Du ska också fokusera på att ta mycket kraft från bakre benet genom att skjuta från ordentligt, följt av att du möter bollen framför sig, sträcker ut armen och slår. 

En större skillnad mellan forehand och backhand är att du i backhandslaget med fördel kan spela med två händer. Det kan ge dig extra stöd och stabilitet, samt extra fart. Att ta hjälp av två händer i detta padel grundslag kan framförallt vara bra om du känner dig svag i din arm eller överkropp.

Hur tänka kring avstånd till bollen?

För att lyckas med ett padel grundslag, framförallt när det kommer till forehandslaget, bör man försöka förbereda sig så att man slår bollen i en position och höjd där armen naturligt hade vilat i fallande läge. Det vill säga, att bollträffen på det sträckta racket sker där man inte behöver manipulera armens naturliga vilande position.

Det bästa för att få till den positionen och träffen är att du ställer upp dig i uppställningsläge, låter händerna falla till sidorna och sträcker ut racket åt sidan. I den höjden vill du träffa bollen med racket. När du ska genomföra slaget ska du sen låta bollen studsa i golvet och inte gå in för att slå förrän den sjunkit ner lite mot golvet, vilket ofta är lägre än man tror. 

Viktigt för det är att du tar ut rätt avstånd redan i uppställningsfasen. Går man in för tidigt blir det mer ansträngt och svårare att kontrollera bollen. Detsamma gäller om du ofta reser dig upp och ”går ur” din låga grundhållning som här är önskvärt att ha. Spelar du för högt upp finns det en risk att bollen sticker i höjd.

Tips på övning att göra hemma/ själv

För att bli bra på något krävs det att man tränar och övar. Det kan dock kännas svårt att träna upp och förbättra sina padelgrundslag om man inte vet hur man ska göra eller vad man ska tänka på. För detta finns det många bra övningar att ta till sig och testa på – många av dessa kan du träna på såväl hemma som själv på padelbanan. 

En övning vi vill tipsa om är denna, som funkar bra för att förbättra både forehandslag och backhandslag:

Ställ dig nära en vägg, en dörrpost etc. Du ska stå så pass nära att när du ska sträcka ut handen bakåt för att öppna upp för slaget, så kommer du inte längre än där väggen tar stopp. Därefter slår du bollen om möjlighet finns, eller börjar om svingen. 

Detta är en väldigt bra övning för att få in känslan av var du ska stanna upp i slaget, speciellt för dig som har en tendens att översvinga och öppna upp för mycket bakåt. I padel finns det varken tid eller plats för att göra för långa svingar. Med denna övning kan du enkelt nöta för att få in dina svingar vilket i sin tur både kan effektivisera och förbättra ditt spelande.