Danne Windahl padelfys

Patric Person beger sig ner till Helsingborg för padelfys med Danne Windahl. Tips på padelfysövningar, teknik och massa annat nyttigt. Man får även se hur Miguel Yanguas tränar på gymmet!

Padelfys

Snabbhet, styrka och rörlighet – tre grundpelare som är viktiga att ha med sig för att bli en bra padelspelare. Det i kombination med rätt teknik, bra slag och rätt precision kan innebära riktigt bra resultat för dig på banan. Det kan dock vara lättare sagt än gjort att träna på ett sätt där du förbättrar och bygger upp dessa färdigheter, speciellt om du är ny inom padel och inte riktigt fått ett grepp om vad som är viktigt för att kunna prestera i hallen. 

Som tur är finns det ett flertal övningar som du kan ta till dig av för att utveckla ditt padelspel. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips när det kommer till padelfys och teknikträning, så att du där hemma kan bygga upp din kropp på rätt sätt med målet om att bli en bättre spelare!

Att tänka på kring padelfys

Oavsett vilken typ av aktivitet du ska genomföra och hur erfaren och kunnig du är finns det ett viktigt steg som du alltid bör lägga lite tid på, och det är uppvärmningen. En bra uppvärmningsrutin kan i många fall vara A och O för vilket resultat ditt padelspelande ger. Uppvärmning och rörlighet går ofta hand i hand, något du kan ha med dig oavsett träning.

Uppvärmning och rörlighet

För uppvärmnings- och rörlighetsdelen finns det många bra övningar du kan göra. Att rulla sätet, stretcha olika delar av kroppen, och fokusera på att öppna upp och bli mjuk är viktiga delar av rutinen, inte minst för padelspelaren Danne Windahl. Du vill framförallt fokusera på att värma upp vader och hälsenor, ljumskarna och överkroppen.

Snabbhet och explosivitet

Efter att du klarat av uppvärmningen och känner dig mer rörlig och mjuk i kroppen är det dags att fokusera på snabbheten, vilket även det är något som man behöver träna upp. Inom padel är det väldigt viktigt att man kan spela snabbt och att man har ett bra fotarbete för att kunna bemöta motståndarens slag på ett bra sätt samt för att spelet ska hålla ett bra tempo. 

När det kommer till att träna upp explosiviteten med hjälp av snabbhetsövningar kan det vara smart att kombinera träningen med rätt mycket vila. Det vill säga, du är fullt fokuserad och med när det är dags, och därefter låter du kroppen återhämta sig en stund.

Vi vill tipsa om följande snabbhetsövningar för dig som vill förbättra och jobba på din prestation inom padeln:

  • Sicksack mellan koner, framåt och bakåt 
  • Snabba enbensknäböj – gå inte hela vägen ner, tryck snabbt uppåt  
  • Runda koner med fram- och tillbakasteg
  • Fällknivshopp – fokus på att hoppa högt

Styrka

En annan viktig del för att kunna prestera på topp på padelbanan är styrkan. Detta kan man träna upp på olika sätt, men enklast och mest fördelaktigt är oftast att göra det på gymmet med hjälp av maskiner och vikter. Har du vikter eller maskiner hemma kan du självklart träna minst lika bra där, så länge du har koll på vilka övningar du ska göra för padelspelet.  

Ett bra tips är att genomföra övningar där du tränar på start- och stopptekniken, vilket ju är något som man använder sig av mycket i själva spelandet. Det finns även övningar där du kombinerar styrka, explosivitet och rörlighet. Hitta inspiration online, från olika guider eller videos, eller ta hjälp av en kunnig padeltränare. Det viktiga är att du gör det som passar dig!

Var kan jag träna?

Du behöver nödvändigtvis inte befinna dig på en padelbana eller i en padelhall för att kunna träna upp din rörlighet, snabbhet eller styrka. Utan de flesta övningar kan du lika gärna göra hemma eller på gymmet. 

Det viktiga är att du har koll på vilka övningar du kan göra, hur dessa genomförs på rätt sätt, varför du gör det, och vilket resultat du kan förvänta dig. Oavsett om du satsar för att bli en proffsspelare eller om du mest tränar bara för skojs skull finns det ingen tvekan om att padelfys och allt vad det innebär kan ge dig många fördelar såväl i vardag som träning.